instagram takip�i sex hikayeleri

Knjižni klub Družinskega inštituta v Litiji in Šmartnem

Knjižni klub Družinskega inštituta v Litiji in Šmartnem

Začetek srečanj

Avtor: domen.merzel@gmail.com/12. januar 2018/Kategorije: Novice

Rate this article:
Neocenjeno

Družinski inštitut je zasebni zavod, ki  sta ga leta 2007 ustanovila zakonska in družinska terapevta Miha Ruparčič in Carmen Breznikar Ruparčič, z namenom terapevtskega spremljanja posameznikov, parov in družin. Po tem, ko sta tudi sama postala starša in se njuni starši starajo, je poslanstvo inštituta postalo širše: podpora družinam od rojstva do poslavljanj. Da bi nudili čim širšo podporo družinam, sta dejavnost inštituta iz terapevtskega spremljanja razširila tudi na predavanja, delavnice in knjižne klube.

Namen knjižnega kluba je, da se staršem, skrbnikom, vzgojiteljem, učiteljem, babicam, dedkom, skratka vsem, ki jih zanima določena tema s področja vzgoje otrok in razvoja nevroznanosti, omogoči branje izbrane literature skupaj s terapevtom, ki lahko sproti odgovarja na vprašanja, ki se ob branju literature pojavljajo. Ob hitrem razvoju nevroznanosti, to je spoznanj o razvoju možganov, se ob branju knjig na to temo, pojavljajo številna vprašanja. Na takšen način udeleženci lahko poglobljeno spremljajo literaturo z branjem doma in z zastavljanjem vprašanj na skupini. Poleg tega so zelo dragocene izkušnje, ki se med udeleženci podelijo na skupini. Pogosto so izzivi starševtsva zelo specifični za določena okolja. Glede na to, da avtorji te literature praviloma prihajajo iz tujine, pogovor v skupini približa tematiko točno določeni družbeni skupnosti. Terapevt pa primere iz knjige lahko razloži prav na konkretna vprašanja udeležencev. Zelo dobrodošla izkušnja branja knjig na tak način je tudi ta, da se razbremenimo krivde, kako ne delamo prav, ampak razumemo, zakaj smo na določene načine reagirali. Marsikdo knjige na temo vzgoje odloži prav zaradi občutkov krivde in sramu, češ, jaz pa ne znam ali ne zmorem tako. Nihče ni popoln. Tudi avtorji teh knjig ne.

Oba, Miha in Carmen, imata izkušnje starševstva in sta bila udeleženca starševske skupine pri Tini Payne Brayson več let in lahko iz prve roke potrdita, da tudi ona v svojem starševstvu ni popolna.

Bistveno je, da vsi strmijo k temu, da bi bilo njihovim otrokom dobro. Avtorja knjig pa nam najnovejša spoznanja nevroznanosti približata zelo poljudno.

In še ena kvaliteta druženj na tak način je: humor, s katerim se sprostimo ob tem, ko spoznavamo, da vsi skačemo po istih blatnih lužah, kot bi rekla “pujsa Pepa”.

Druženje se bo odvijalo vsakih 14 dni, tako, da vsak v miru prebere izbrana poglavja knjige, o katerih se bo pogovarjalo v prijetnem vzdušju, v majhni skupini, popil se bo čaj in morda se bodo stresna poglavja življenja spremenila v prijetna iskanja odgovorov na življenjske izzive.

Srečanja bomo 8 krat vsakih 14 dni (v času počitnic ali dela prostih dni srečanja odpadejo). Srečanja bodo potekala izmenično v obeh knjižnicah ob petkih od 16.30-18.00, tako da je omogočena udeležba v obeh skupinah.

Srečanja v knjižnici v Šmartnem se bodo pričela v petek 26.1.. Brala se bo knjiga Vzgoja brez drame. Avtorja knjige sta Tina Payne Brayson in Daniel Siegel.

V knjigi je bralec deležen novih spoznanj o delovanju otroških možganov. To razumevanje je ključna pomoč, da lahko vsi, ki se srečujemo z otroci, odreagiramo na vzgojne izzive na umirjen in spoštljiv način, tudi v zahtevnih vzgojnih izzivih povezanih z mejami, redom, disciplino. Je proces učenja, kako pomiriti sebe in otroka. Knjiga je namenjena vsem, ki se soočajo z vzgojnimi izzivi otrok do pubertete.

Srečanja v Knjižnici v Litiji se bodo pričela 2.2.. Brala se bo knjiga Vihar v glavi.

Avtor Daniel Siegel nas v knjigi seznani z razvojem najstniških možganov med 12. In 24. letom starosti. To znanje staršem in mladostnikom pomaga, da lažje razumejo svoje vedenjske in čustvene odzive. Po prebrani knjigi, obdobje pubertete ni več zgolj tisto obdobje, “ki naj čimprej mine”, ampak čas velikih priložnosti, ki utrdi vezi med starši, vzgojitelji in otroci tako, da so na koncu zmagovalci vsi. Srečanj se lahko skupaj z najmanj enim od staršev ali skrbnikov brezplačno udeleži tudi mladostnik ali mladostnica.

 

Cena posameznega srečanja je 10 eurov za posameznike, za pare je cena 15 eurov.

V kolikor Vas navedena možnost nagovarja, prosimo, da o tem obvestite učitelje in starše vaših dijakov. 

Več o Družinskem inštitutu lahko preberete na www.druzinski-institut.si

Terapevtoma lahko pišete na institut@druzinski-institut.si, ali jih pokličete na telefon 051645911(Miha) in 051645922 (Carmen).

Glede na to, da je obravnavana tematika zelo pomembna za starše, otroke in učitelje, lahko v dogovoru z vami pripravijo programe predavanj, delavnic, knjižnih klubov prirejene na potrebe vaše šolske skupnosti.

Število ogledov (809)/Komentarji ()

Tagi:

Obratovalni čas

Ponedeljek od 10. do 19. ure
Torek od 10. do 18. ure
Sreda od 10. do 19. ure
Četrtek od 8. do 19. ure
Petek od 8. do 19. ure
Sobota od 7.30. do 12.30 ure
Ponedeljek od 8. do 15. ure
Torek od 12. do 19. ure
Sreda od 8. do 15. ure
Četrtek od 12. do 18. ure
Petek od 12. do 19. ure
Sobota Zaprto
Knjižnici Litija in Šmartno
Poletni delovni čas velja v mesecih juliju in avgustu
Ponedeljek od 12. do 19. ure
Torek od 8. do 14.30 ure
Sreda od 8. do 14.30 ure
Četrtek od 12. do 19. ure
Petek od 8. do 14. 30 ure
Sobota Zaprto
 
Namig: za podaljšanje izven delovnega časa potujočih enot lahko pokličete tudi v matično knjižnico Litija.