IGROTEKA

Tudi igrače so knjižnično gradivo. Projekt Igroteka je v osrednji knjižnici v Litiji zaživel 23. aprila 2013, ob Svetovnem dnevu knjige.

Projekt izposoje igrač v Knjižnici Litija skrbno načrtujemo; uporabnikom ponujamo kvalitetne igrače, ki so namenjene različnim starostnim skupinam otrok. Predvsem se osredotočamo na didaktične igrače, za katere je značilno, da spodbujajo: otrokov govor, motoriko, zavedanje čutil, miselne spodobnosti, domišljijo, ustvarjalnost, izkušnje in znanje.

Igrače se lahko izposojajo le otrokom v spremstvu staršev, saj v zvezi s to vrsto gradiva obstajajo določeni pogoji, s katerimi uporabnike seznanimo ob obisku knjižnice. Vzgoja za odgovornost do izposojenega gradiva že sodi mednje.

Igrače v igrotekah so navadno razdeljene po sklopih, glede na namen igrače npr: posnemovalne, izobraževalne, družabne, konstrukcijske, razgibalne, senzorne in druge, in seveda tudi po starostnih obdobjih. V knjižnici starše spodbujamo k druženju z otroki in skupnemu igranju – na takšen način igrača najbolje izpolnjuje svoj namen.

Igroteka v Knjižnici Litija sprva zaradi prostorskih omejitev ni v prostem pristopu, pač pa se igrače poiščejo v katalogu, kjer je tudi opis in namen igrače ter starostna opredelitev. Knjižničarke in knjižničarji pri izposoji svetujejo oz. igračo predstavijo.

Igrače, ki si jih boste izposojali, so namenjene igri doma in ne v knjižnici. Na dom se jih odnese v posebni vrečki in zanje starši tudi odgovarjajo. Vrnjene igrače v knjižnici pregledamo, preštejemo dele, jih umijemo ali razkužimo preden jih znova vrnemo v izposojo.

Tako kot to velja za druge vrste gradiva – knjige in neknjižno gradivo, si bomo tudi pri igračah prizadevali, da bodo to t.im. dobre igrače.

Dobra igrača je lepo oblikovana in vodi v ustvarjalno in domišljijsko igro. Je varna, torej so varni tudi posamezni deli, iz katerih je igrača, nima ostrih robov in ni toksična. Otrok se z njo igra na več načinov, spodbuja koordinacijo gibov, otrokovih čutil to je zaznavanje, sluh, govor in tip, vodi k spoznavanju odnosov v naravi, raziskovanju okolja in predmetov. Z njo se lahko igra dalj časa. Dobre igrače morajo imeti mednarodno oznako CE za varno igračo in oznako za okolju prijazno igračo.

V knjižnici bomo veseli vašega dobrega odziva; to velja tudi za darove: če menite, da imate doma igrače, ki bi ustrezale opisanim zahtevam in so še vedno v dobrem stanju, jih bomo v knjižnici radi sprejeli in tako povečali našo igroteko.

Knjižnica Litija se bo s ponudbo izposoje igrač trudila povezati generacije svojih uporabnikov. Veseli bomo tudi vaših predlogov in idej, da bomo pri tem čim bolj uspešni!

Na svidenje v knjižnici!

Obratovalni čas

Ponedeljek od 10. do 19. ure
Torek od 10. do 18. ure
Sreda od 10. do 19. ure
Četrtek od 8. do 19. ure
Petek od 8. do 19. ure
Sobota ZAPRTO
Ponedeljek od 12:00 do 19:00 ure
Torek od 7.30. do 14:30 ure
Sreda ZAPRTO
Četrtek od 12:00 do 19:00 ure
Petek od 7:30 do 14:30 ure
Sobota Zaprto
 
Knjižnici Litija in Šmartno
Poletni delovni čas velja v mesecih juliju in avgustu
Ponedeljek od 12. do 19. ure
Torek od 7.30. do 14.30 ure
Sreda od 7.30. do 14.30 ure,
ŠMARTNO ZAPRTA
Četrtek od 12. do 19. ure
Petek od 7.30. do 14. 30 ure
Sobota ZAPRTO
 
Namig: za podaljšanje izven delovnega časa potujočih enot lahko pokličete tudi v matično knjižnico Litija.

Kako do nas