TAČKOV FESTIVAL 2023

Z veseljem napovedujemo, da tudi v letu 2023 Tačkov festival BO!!

Potekal bo v že dobro znani tradicionalni izvedbi. Natančen spored dogajanja si boste lahko ogledali v prihodnjih dneh spodaj.

Festival bo potekal od ponedeljka, 5. junija 2023, do petka, 9. junija 2023, na različnih lokacijah v Litiji.

Festival namenjamo otrokom in družinam, saj spodbuja učenje za radovednost in kulturno delovanje ter medsebojno empatijo. Festival s svojimi vsebinami prispeva k ozaveščanju o dobrobiti vseh živali, predvsem pa uči o čudovitem pasjem svetu, saj bomo sodelovali s strokovnjaki s področja zdravja in vzgoje psov.

V dogajanjih so posebno dobrodošli tudi pasji skrbniki s svojimi kosmatinci.

Mentorje, učitelje in vzgojitelje prijazno vabimo, da spodbujajo k sodelovanju na nagradnem likovno-literarnem natečaju.

​Pri organizaciji letošnjega 12. Tačkovega festivala se tudi letos ponovno povezujemo: Knjižnica Litija, Kulturni center Litija, Mladinski center Litija, Mestni muzej Litija in Glasbena šola Litija – Šmartno, zato bo festival v več dneh ponudil možnost obiska raznovrstnih kulturnih vsebin in razvedrila.

Vabljeni k udeležbi in spremljanju!

KAJ SE BO DOGAJALO...

                                     

        
TEDENSKO DOGAJANJE

Tačkov likovni in literarni natečaj 2023

Tačkov likovni natečaj ima letos naslov: »KAJ LAHKO NAUČIMO PSA?«..

Natečaj spodbuja ustvarjanje (risanje, pisanje, upodabljanje) trenutkov in situacij, ko se pes uči, uri in sodeluje s človekom in pri tem vzpostavi poseben odnos. Učimo ga zaradi sobivanja z ljudmi, družinami ali pa zaradi posebnih potreb (za slepe, bolnike, starostnike, policiste, reševalce…).  

Otroci seveda lahko uporabijo tudi domišljijo in učečega psa postavijo v povsem 'nov', neznan kontekst…

V razpisano temo načeloma ne sodijo portretne upodobitve psov.

Natečaj traja od 5. aprila do 22. maja 2023. Sodelovanje na natečaju je brezplačno.

Na natečaju lahko sodelujejo starejši otroci vrtcev in učenci iz prve in druge triade osnovnih šol z likovnimi deli (risbe).

Sodelovati v natečaju je možno tako, da vsak posameznik odda eno delo - nariše risbo. 

Izdelki bodo prek poletja na ogled v Knjižnici Litija. 

Tačkov festival

Tačkov festival je z izjemo preteklega in letošnjega leta postal simpatično in toplo druženje ljubiteljev psov, gledališča, ustvarjalnosti in radovednosti. Organizirata ga javna zavoda Knjižnica Litija in Zavod za kulturo, mladino in šport Litija s podporo Civilne iniciative Litija in Mestne skupnosti Litija. Festival podprejo donatorji in sponzorji v obliki materialne pomoči in sodelovanja. 

O festivalu...

Ideja o festivalu se je porodila po uspešni spominski prireditvi, ki smo jo v letu 2011 pripravili ob 10-letnici smrti Litijana Naceta Simončiča. Kulturnik, gledališčnik, lutkar – velik človekoljub – nam je bil vzor za pripravo festivala radovednosti. 
Vsako leto ob rojstnem dnevu Naceta Simončiča (8. junij 1918) Litija oživi: otroci obiščejo gledališko-lutkovno predstavo, srečujemo se s kinologi in ljubitelji štirinožcev, ki nas poučujejo o strpnosti med ljudmi in kužki.
Intenzivno sodelujemo z vrtci in šolami, ki se odzovejo na likovne in literarne natečaje in so redni obiskovalci festivalskega dogajanja.
Pri organizaciji Tačkovega festivala se povežemo: Knjižnica Litija, ZKMŠ Litija, Civilna iniciativa Litija. Pokrovitelj prireditve je Mestna skupnost Litija.

DOGAJANJE 2023